wtorek, 4 listopada 2014

Domowe batoniki MUSLI


Kolejny numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego " KOCIOŁ"  już jest ! Tym razem naszymi bohaterami są orzechy i buraki :) Wyczarowaliśmy z nich pyszne potrawy na słodko i słono- koniecznie musicie ich spróbować :) Produktem regionalnym numeru jest Karp Milicki, który jest najlepszym karpiem w Polsce :) Dodatkową rubryka z której możecie czerpać inspiracje to Pomysły na własnoręczne, jadalne prezenty świąteczne oraz posiłki do pracy. Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z tej ostatniej kategorii :) 





Składniki:
- 200 g płatków owsianych górskich
-100 g otrębów żytnich
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 6 suszonych daktyli
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g wiórek kokosowych
-2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu














Przygotowanie :
Wszystkie suche składniki prażymy chwilę na suchej patelni, następnie dodajemy masło i smażymy do czasu, aż się z nimi dokładnie połączy. W osobnym garnku topimy miód i dolewamy go do musli, starannie mieszając.

Gotową mieszankę przekładamy na dno keksówki wyłożonej folią aluminiową albo papierem do pieczenia i czekamy aż wystygnie. Po chwili kroimy na porcje i wstawiamy do lodówki na około 30 minut do całkowitego zastygnięcia.

7 komentarzy: