czwartek, 13 listopada 2014

Muszle z bazyliową panna cottą, suszonymi pomidorami i sosem szpinakowo-serowym

Kolejny pomysł na ciekawe zastosowanie makaronu Czaniecki :)




Składniki:

Panna Cotta:
-100 ml śmietanki kremówki
- 2,5 łyżeczki żelatyny
-garść bazylii
-100 ml mleka
- łyżeczka cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego cząbru

INNE:
- makaron muszle Czaniecki
-suszone pomidory
- szpinak ( świeży lub mrożony)
- masło
- ząbek czosnku
- ser gorgonzola
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz

Przygotowanie:

1.Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
1. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody.
2. Panna cotta: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i cukrem, dodajemy posiekaną bazylię i przyprawy.
3. Dodajemy namoczoną żelatynę i energicznie mieszamy.
4. Makaron wkładamy do silikonowej foremki na muffinki. Do każdej muszli wkładamy suszonego pomidora i zalewamy bazyliową panna cottą, tak aby dno foremki również było zalane- dzięki temu utworzy nam się "podstawa" muszli. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
5. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem, dodajemy szpinak i przyprawy. Nie dodajemy soli, bo ser gorgonzola sam w sobie jest słony. Gdy szpinak zmięknie, dodajemy ser i rozpuszczamy do utworzenia konsystencji sosu.
6. Wyjmujemy nasze muszle z foremek i układamy je na talerz. Obok nakładamy sos :)

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz